Общински исторически музей гр. Гоце Делчев | Фасада

Общински исторически музей Гоце Делчев - ОИМ Гоце Делчев
Автентични носии - ОИМ Гоце Делчев
Чанове и тюмбелеци - ОИМ Гоце Делчев
Надгробна плоча от Възражданска епоха - ОИМ Гоце Делчев
Монетни находки - ОИМ Гоце Делчев
ЗА МУЗЕЯ

ВИРТУАЛЕН ТУР

Разгледайте 12 експозиционни
зали, лапидариум и двор.

КОЛЕКЦИИ

Докоснете се до експонатите
на музея в триизмерен вид

ОНЛАЙН ИГРА

Научете повече за културата на региона с нашата игра

  В навечерието на светлите коледни празници имаме удоволствието да ви съобщим, че на щанда на Общински исторически музей - Гоце Делчев вече може да намерите последното ни издание - двуезичната българо-английска брошура "Пътеводител в музея". Брошурата представя част от богатото културно-историческо наследство на град Гоце Делчев и региона. Разказва историята на музейната сграда, повежда из музейните пространства и експозиционни зали, насочва към най-значимите, ценни и интересни артефакти. Надяваме се пътеводителят да стане ваш надежден спътник и да ви донесе естетическа наслада, познание и неизменен интерес към историята на града и региона. 
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 


По повод 18 май - международния ден на музеите и галериите, Общински исторически музей – Гоце Делчев ще посреща своите посетители с вход свободен! Честит празник!


Уважаеми директори на училища, преподаватели и ученици,
По повод националния ни празник 3 март и предстоящото отбелязване на 141 г. от Освобождението на България, в дните от 26.02. до 05.03.2019 г.  Общински исторически музей – Гоце Делчев ви предоставя възможност да разгледате изложбата „Опълченците от Неврокопско", посветена на Руско - турската война 1877-1878 г., както и презентация, изготвена от ученици на Първо основно училище „Св.Св.Кирил и Методий", която проследява развитието на бойните действия по време на войната.Очакваме Ви!

19 февруари 2019 г.
Музеен урок по родолюбие „Заветите на Левски и наследството, което ни е оставил". Поздравления за учениците, членове на клубовете по история и техните преподаватели от Първо ОУ „Св.св. Кирил и Методий", Второ ОУ „Гоце Делчев", Трето ОУ „Братя Миладинови" и Природо-математическа гимназия „Яне Сандански", гр. Гоце Делчев.

 По повод 106 г. от началото на Балканската война 1912 – 1913 г. и Освобождението на град Гоце Делчев (Неврокоп), в Общински исторически музей – Гоце Делчев ще гостува изложбата „Български офицери, родени извън пределите на Княжество България".
Експозицията е посветена на български офицери, участвали във въстания и войни за освобождението и националното обединение на България. Част от тях са популярни лица. Сред тях са Борис Дрангов, Георги Тодоров, Борис Сарафов, но има и други, незаслужено забравени, като Константин Жостов, Кръстю Златарев, Александър Протогеров, Сотир Атанасов, Алекси Попов, Димитър Думбалаков. Идеята на изложбата е да покаже, че единството на българската нация в края на XIX в. и началото на ХХ в. не се припокрива единствено с държавните граници, а е плод на единното национално чувство на всички българи. В музея ще бъдат показани още лични вещи и документи на героите от Неврокопско, участници в Балканската война 1912 – 1913 г. и Освобождението на града и региона.
Изложбата ще бъде открита на 15 октомври (понеделник) в 17.00 ч.
Събитието е част от празничната програма на община Гоце Делчев.

Ден преди Игнажден, в Общински исторически музей, ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов" пресъздадоха обичаите свързани с най-големите зимни празници Бъдни вечер и Коледа в Неврокопско. Облечени в народни носии младежите представиха пред свои връстници и гости традиционната подготовка и подредба на празничната трапеза. За приготвянето на ястията се погрижиха ученици от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки", професия „Готвач". Група коледари изпълниха автентични песни и наричания за здраве и берекет. Накрая стопаните и коледарите отправиха празнични пожелания за благополучие през Новата година.

Малко след това, в музея се проведе ежегодния конкурс за изработване на традиционни сурвачки. В него участваха ученици от пети клас от трите основни училища и ПМГ „Яне Сандански" в града. Жури от музейни специалисти и специалисти от читалище „Просвета 1865" отличи най – добре представилите се и връчи награди, осигурени от Община Гоце Делчев.

Победители в отделните категории станаха: Александра Татанова от Трето основно училище „Братя Миладинови" - за сурвачка, направена най – близо до народната традиция; Любомира Парапанова от Второ основно училище "Гоце Делчев" - за най – богато украсена сурвачка и Симона Георгиева от Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий" - за проявено най – голямо творчество и атрактивно представяне.


 

Общински исторически музей – Гоце Делчев отново се включва в инициативата Европейски дни на наследството. На 28.09.2017 г. от 17.00 ч. ще представим фосилни растения, придобити от находището при с. Гърмен. То е едно от най – богатите в България, като съставът на фосилната флора надхвърля 80 вида.
       На 30.09.2017 г. (събота) музеят обявява Ден на отворените врати.

                    
Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007 – 2013
Община Гоце Делчев
Този сайт е създаден в рамките на проект
"Популяризиране и опазване на културно историческото наследство в трансграничния регион Гоце Делчев-Просочани" с акроним CULREG, финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007 – 2013, договор за безвъзмездна финансова помощ № В1.12.05 от 30.03.2011 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и националните фондове на Гърция и България.
Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от община Гоце Делчев и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган

изработка на сайт Макс График